Robert de Wilde Coaching

View Original

8 lessen in Business coaching: Persoonlijke doelen vs. teamdoel

8 lessen in business coaching: Persoonlijke doelen vs. teamdoel

In business coaching, of bij coaching van teams, is de grootste uitdaging om het collectief niet te laten ondersneeuwen door de grillen en betoverende spel van één (super) talent. Je zou kunnen zeggen:

Persoonlijke doelen schaden het teamdoel.

Basketbalcoach Phil Jackson (11 keer winnaar NBA Championship) liet zich beïnvloeden door oosterse filosofie. Hij werd dan ook de “zen master” genoemd.

In zijn boek ‘Eleven Rings’ zet Jackson de 9 belangrijkste lessen uit zijn lange carrière op een rij. Hieronder wat lessen uit dit boek.

In het oog springt Right Thinking: in wat voor team je ook fungeert, kijk naar het grotere geheel.

Dit komt neer op het volgende.

Jackson werkte met supersterren. Die allemaal hun eigen belang hadden; en dat is ook goed en vanzelfsprekend. Maar die persoonlijke doelen mogen het algemene succes niet verstoren. Om als team topprestatie te bereiken is de kunst samen te werken. Vooral Michael Jordan bij de Chicago Bulls leerde omschakelen: van “one man band” tot ultieme teamspeler. Bij Kobe Bryant bleef dat een onmogelijke taak en daarom bleven de echte prijzen in het “Kobe’ tijdperk uit.

Conclusie: alleen als het team alle talenten benut en iedereen aan bod laat komen ga je topteams verslaan en word je beter. Dat is één op één toe te passen op teams in organisaties -of het nou gaat om universiteiten, advocatenkantoren in Amsterdam, mediabedrijven of tech startups en scaleups.

8 Team Coaching tips

Right view – het gaat om het kijken, naar complete spel en het werken als één team, waarin alle 11 (of 5) spelers een rol hebben.

Right Thinking: zie jezelf als onderdeel van een systeem in plaats van je ‘one-man band’. De intentie hebben om naar het grotere geheel van het team te kijken omdat je ‘connected’ bent met elk teamlid.

Right Speech: dit heeft 2 componenten. Eentje gaat erom dat je positief spreekt en niet verzandt in negatief geklets (“typisch hij!”, “belachelijk.. ik haat dat”). Het tweede is om meer controle te houden over wat je zegt, als je met anderen spreekt, vooral tegen teamleden. Dus niet zomaar alles ‘laten lopen’. 

Right Action: gaat erom dat je acties maakt die ertoe doen (in de wedstrijd), relevant zijn en het team verder helpen. Dus wegblijven van acties die wel mooi zijn, maar eigenlijk het spel bederven of niet verder helpen. 

Right Livelihood: gaat om respect te hebben voor het werk dat je doet; en dat werk te gebruiken voor de gemeenschap (collectief/groep/gezin (mijn vrije uitleg) in plaats van dit aan te wenden om je eigen ego op te vijzelen. Wees bescheiden.

Right Effort: dit betekent onbaatzuchtig zijn. De juiste energie hebben om het werk gedaan te krijgen – dat betekent meer doen dan je wordt opgedragen. Buiten de paden.

Right Mindfulness: weten wat je te doen staat (wat is je plan van aanpak, inclusief wat de tegenstander gaat doen). Het impliceert ook dat je handelt met precisie: wat worden de juiste acties op de juiste tijden, en voortdurende ‘awareness’ (bewustzijn) tijdens de wedstrijd.

Right Concentration: gaat om focus. Geconcentreerd zijn op wat je aan het doen bent en je niet laten afleiden door randzaken, fouten die je hebt gemaakt, of onaangename dingen die nog zullen gaan gebeuren.

Probeer je aan bovenstaande punten te werken, dan word je beter en effectiever in wat je doet.

Robert de Wilde is een gecertificeerde loopbaancoach en business coach en mediator uit Amsterdam met 10+ jaar ervaring.