Robert de Wilde Coaching

View Original

Een life coach in crisis

“Daar gaan we weer: de six month wall”

Zie je op tegen de eindeloosheid van de maatregelen en de zogenaamde “tweede golf” waar we nu in zitten?

Ben je de hele dag alleen nog maar appeltaarten aan het bakken? Of spring je in de gordijnen? Of ontken je alles.

Iedereen heeft zijn eigen reactie.

Na de eerste covid-19 golf, begint het allemaal opnieuw. Misschien nog wel anderhalf jaar.

Hoe ga ik dit volhouden? En hoe lang blijft dit, vraagt ieder (wel) denkend mens zich af.

Bekroond journalist en schrijfster Aisha Ahmad (boek Jihad & Co) herkent het. Ze noemt het de “Six month Wall”, in een serie door veel mensen bekeken Tweets.

Als oorlogscorrespondent was voor haar de periode van 6 maanden vaak het breekpunt. Een maximum van wat ze aankon aan uitdagingen, barre omstandigheden en onveiligheid.

Hier in het kort wat ze op Twitter schreef: how to Power through the six month wall.

Haar boodschap: wat er gebeurt is niet vreemd. De buien van moedeloosheid die ontstaat na zo’n lange tijd in onveiligheid (of verveling) zullen na een periode van 4-6 weken gaan liggen. Creativiteit, werk, inspiratie, werklust komen terug, maar je moet door de muur heen. Je overleeft het! We kunnen nu namelijk online lesgeven, online eten bestellen en remote vergaderen.

Aha, ‘t komt neer op ondergaan. Nog een tijdje.

Hoe dan, zul je zeggen? Hoe kan je in de tweede golf jezelf weer oppakken, gemotiveerd houden, terwijl het leven steeds meer stilligt. Met minder werk en vertier?

Zij raadt de gebruikelijke zaken aan: concentreer je op familie, goed voor jezelf zorgen, wandelen etc. Dat kennen we van golf één!

Kunnen we iets meer info krijgen - bv van psychologen? Of misschien steun.

drijfveren van de mens

De mens in crisissituaties wordt door een aantal ‘systemen’ in de hersenen gestuurd (Model: Paul Gilbert, psycholoog): 

1.     Drijfveren-systeem (Drive): doel is ons te motiveren om de strijd aan te gaan, uit je bed te komen en aan het werk te gaan (hormoon: dopamine)

2.     Dreiging-systeem (Threat): dit zorgt ervoor dat we overgaan tot fight, flight, freeze (reptielenbrein, hormoon: cortisol, adrenaline)

3.     Kalmeer-systeem (Contentment of Sooth): dit zorgt ervoor dat we overgaantot herstel en rust (hormoon: geluksstofje ‘oxytocine’)

Nam of neemt je motivatie af omdat je er de zin niet meer van ziet? Dat is begrijpelijk. Het drijfveren systeem wordt verzwakt. Immers, waar doe je het nog voor?

Ben je min of meer bevroren? Of ben je boos, wil je weg naar een ander land, andere stad of omgeving? Of zit je in de ontkenning? Het kan zijn dat het je manier is om te vechten. Het dreiging-systeem heeft je te pakken.

Dan het Kalmeer-systeem: ga je voor het fijnere gevoel, en ben je voornamelijk jezelf aan het verzorgen, dan wordt je aangestuurd door het Kalmeer-systeem. Alle drie hebben een werking en nut. Maar de hele week appeltaarten bakken maakt soms juist onrustig. Net als 5 dagen netflix je leeg en lusteloos maakt.

Menselijke reacties: Drive, Soothing en Threat van Paul Gilbert

Mijn drie tips tegen corona moeheid:

Ten eerste, lees het artikel van Ahmad. Je doet het verder ook goed als je deze aanpak koos:

1.     Neemt je motivatie af: ga op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dat kan op elk gebied (studie, sport, werk). Probeer doelen te stellen, eventueel met een coach of mentor. Creëer doelbewust stippen aan de horizon.

2.     Ben je te gespannen en kan je niet meer genieten (Dreiging)? Laat je niet leiden door het reptielenbrein; en dat is een rationele beslissing (gebruik dus een ander (rationele) deel van je hersenen) – ga wandelen, mindfulness, dwing jezelf tot andere rustgevende activiteiten. Zet yoga op je programma bijvoorbeeld.

3.     Ben je wel heel erg ontspannen (mijn laatste artikel is bijv. van 5 maanden geleden): probeer wat doelen te stellen en houdt jezelf gemotiveerd door een stip aan de horizon. Kan je een online cursus doen bijvoorbeeld?

Of zijn er dingen die je ooit uitstelde maar nu misschien kan oppakken.

En hier komt de commerciële boodschap van ondergetekende. Vaak helpt het om een mentor of life coach of familielid te betrekken bij je pogingen om verbeteringen aan te brengen, bijvoorbeeld doelen stellen. Of meer mindful te worden. Laat me weten of je behoefte hebt aan een sparring partner, in-persoon of online. Je bent niet de enige!

Robert de Wilde

bron:

  • https://www.cdn.ac.uk/blog/focus-staff-wellbeing/

  • How to power through the six month wall: https://twitter.com/ProfAishaAhmad/status/1309529072184197120/photo/1

  • Joy and Calm: How an Evolutionary Functional Model of Affect Regulation Informs Positive Emotions in Nature (Richardon, e.a.)

  • Robert de Wilde is een gecertificeerde life coach en business coach en mediator uit Amsterdam met 10+ jaar ervaring.