Over dingen veranderen
Dingen veranderen door te doen
Laten we het hebben over veranderen door dingen te doen. Even de statistieken erbij. Slechts 13% van de mensen blijken wereldwijd gelukkig met hun baan. Kennelijk is het niet heel makkelijk om je droom te volgen. Of je geluk in je werk te vinden.
Mijn meer cynische vrienden zeggen: je kan niet echt veranderen, mensen blijven altijd hetzelfde. In de kern klopt dat. Volgens de Bhagavad Gita hoeven we ook niet te veranderen, alles wat we nodig hebben zit al in ons.
We have an eternal fountain of wisdom, knowledge and bliss within us as soon as we get rid of our body & mind identification. That is enlightenment. That is Self-Realization.
Toch kan ik na jaren als business coach een paar regeltjes geven, waarmee we in ieder geval gewoonten kunnen veranderen. En die dus kunnen leiden tot meer groei. Zelfontwikkeling, of hoe je het ook wilt noemen. De drie punten:
(i) motivatie is belangrijk;
(ii) we hebben een doel nodig; en
(iii) tenslotte een systeem.
(1) Motivatie
Motivatie is belangrijk om in beweging te komen. Er zijn echter verschillende soorten motivering. Belangrijk is het om intern gemotiveerd te zijn en het verschil te weten tussen extern en interne motivering. Bij interne motivering gaat het niet om de beloning (geld, applaus). Je doet het ook als je er niets mee verdient, omdat je iets heel graag wil doen. Het is waarvoor je uit je bed springt. Je bent vastbesloten - en laat je niet van je plan brengen door raadgevers die deze bezigheid, baan of project afraden.
Onderzoek wijst uit dat extern gemotiveerden minder betrokken zijn bij wat ze doen. Meer fouten maken en sneller geneigd geneigd zijn te stoppen met het werk als de bewondering van anderen ophoudt.
(2) definieer een Doel
Zonder een doel is het lastig om naar een verandering toe te werken; of naar iets waar je trots op bent. Een goed vastgesteld doel heeft een moment waarop er afgerekend wordt op het succes. Aan de Dam-tot-Damloop doen 60.000 mensen mee, en zeker 95% finisht. Waarom? Omdat er veel op het spel staat, vrienden meekijken en je naar de finish toewerkt (het succes). Zonder doel heb je eindeloos de tijd om te filosoferen, allerlei dingen te bedenken die je tegenhouden, of gewoon je tijd te verprutsen met nietsdoen.
(3) Een Systeem
Dan het systeem. Zorg ervoor dat je niet in een zwart gat valt.
‘If you achieve your goal, you celebrate and you feel terrific, but only until you realize you just lost the thing that gave you your purpose and direction. Your options are to feel empty and useless, perhaps enjoying the spoils of your success until they bore you, or set new goals and reenter the cycle of permanent failure.’ (Scott Adams)
Charles Duhig (The Power of Habit) zegt: zorg voor een aanleiding (de trigger), de handeling zelf en daarna de beloning. De aanleiding: zet je hardloopschoenen alvast klaar als je de gewoonte van het rennen wilde oppakken. Telkens als je de schoenen ziet wordt de gedachte aan het rennen opgewekt - getriggerd. De handeling zelf is het rondje hardlopen. Dan de beloning; als ik hardloop neem ik een verse juice na afloop. Daar word ik blij van en ik zie er al naar uit als ik nog aan het rennen ben. En voor de volgende keren wordt het rennen minder zwaar in mijn hoofd omdat ik het associeer met iets fijns - de beloning. Een goed systeem heeft dus steeds (1) een aanleiding, dan (2) de actie zelf en tenslotte (3) de beloning.
Probeer het uit en laat me weten hoe het ging. En meld je aan voor de nieuwsbrief voor automatische updates van deze blog.
Robert de Wilde is een gecertificeerde loopbaancoach en business coach en mediator uit Amsterdam met 10+ jaar ervaring.