Transitievergoeding en Loopbaancoaching

Enige tijd geleden schreef ik over de waarde van loopbaancoaching, bij vrijwilig of gedwongen vertrek.

Daarmee kom ik het onderwerp transitievergoeding. Dat was een zeer actueel thema in 2020 en waarschijnlijk ook in de jaren erna. In dit artikel leg ik uit hoe je de transitievergoeding voordelig kan gebruiken voor je eigen loopbaancoaching (of business coaching als je freelancer of ondernemer wilt worden).

Transitievergoeding

Bij ontslag wordt aan een werknemer een transitievergoeding aangeboden. Voorwaarde is wel dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij je werkgever ligt. Je krijgt dus niet zo’n vergoeding als je zelf vertrekt.

Transitievergoeding 2020 en transitievergoeding 2021 gebruiken voor outplacement, opleiding of loopbaancoaching. Redenen om een loopbaancoach te nemen geef ik in dit artikel.

Zowel vaste als tijdelijke werknemers hebben recht op een transitievergoeding. Je mag bij ontslag je (bruto) transitievergoeding gebruiken om outplacement, en/of opleidingen in te kopen.

Mocht je een nieuwe opleiding willen doen of wil je omscholen, is het verstandig om eerst in het outplacementtraject vast te stellen of die opleiding daadwerkelijke is wat je wil. Als business coach en loopbaancoach in Amsterdam heb ik veel carriereswitches begeleid. Waarom zou je daarvoor kiezen?

Ik gaf eerder aan vijf redenen om een loopbaancoach te nemen:

  • kwijtraken negatieve energie

  • hulp bij vinden nieuwe baan

  • zelfonderzoek: wie ben je en wat wil je echt?

  • hulp met LinkedIn etc

  • stress management.

Met een business coach of loopbaancoach kan je simpele of meer blijvende veranderingen maken in de beschrijving van je werkervaring op Linkedin, of in je CV om je kansen te vergroten.

Ontslagvergoeding

Wat is transitievergoeding eigenlijk precies? De transitievergoeding is een ontslagvergoeding. Als je de transitievergoeding niet besteedt aan een outplacementtraject of een opleiding, moet je er belasting over betalen.

De Belastingdienst ziet de transitievergoeding namelijk als inkomen. In dat geval houdt je werkgever de belasting in en maakt de netto transitievergoeding over op je privérekening. De hoogte van het belastingpercentage hangt af van het totale inkomen, dus inkomen vermeerderd met transitievergoeding.

Conclusie: wees slim en laat de belasting meebetalen aan je loopbaancoaching of business coaching.

Reorganisatie: Sociaal plan

Vaak maakt de werkgever bij een reorganisatie een sociaal plan.

Meestal wordt dit in samenwerking met vakbonden en de ondernemingsraad opgesteld. In een sociaal plan staan zaken als: welke medewerkers zijn boventallig, vloeien zij op natuurlijke wijze af of moeten er gedwongen ontslagen vallen, welke maatregelen tot herplaatsing zijn er, is er een outplacementregeling (zie hierna) etc.

Werknemers bedingen meestal een extra financiële tegemoetkoming in het kader van een regeling.

De wettelijke transitievergoeding is namelijk een minimumregeling, zodat een sociaal plan een hogere vergoeding kan bieden of een aanvullende regeling. Wil je meer informatie over transitievergoedingen, lees dan de website van de overheid over transitievergoedingen.

Bij grote bedrijven zijn er daarnaast soms interne mobiliteitsbureaus, die medewerkers begeleiden naar ander werk. Of er zijn afspraken gemaakt met een centraal outplacement bureau. 

Outplacement

Bij grotere bedrijven en bijv. bij overheid en semi-overheid wordt regelmatig zo’n outplacementtraject aangeboden, om de werknemer te helpen sneller op de arbeidsmarkt een baan te vinden.

Soms wordt een outplacementbureau voorgesteld, vaak omdat de werkgever dan een goed tarief heeft afgesproken met dit outplacementbureau. Maar de werknemer kan ook de vrijheid nemen om zelf de keuze te maken.

Duidelijk is dus je dan zèlf ervoor kan kiezen om het geldbedrag bruto uitbetaald te krijgen en te besteden aan coaching of opleiding van jouw keus.

En zeker nu de werkgever een wettelijke transitievergoeding moet betalen, kan de werknemer meer druk uitoefenen zelf het outplacementbureau of de coach te willen kiezen.

Vertrek met Wederzijds Goedvinden

Werknemer en Werkgever komen regelmatig overeen om ‘met wederzijds goedvinden” uit elkaar te gaan (niet elke organisatie is daar gevoelig voor en zullen je vragen zelf op te zeggen - arbeidsconflicten komen in zo’n geval eerder voor).

Met een vaststellingsovereenkomst kunnen werkgever en werknemer in onderling overleg de arbeidsovereenkomst beëindigen. Wanneer de overeenkomst aan bepaalde eisen voldoet, wordt de werknemer niet verwijtbaar werkloos, en behoudt daarmee recht op een WW uitkering.

De vaststellingsovereenkomst moet echter wel voldoen aan een aantal punten. Win daarover juridisch advies in van een jurist (eventueel kan ik je doorverwijzen naar een goede arbeidsrechtjurist in Amsterdam). Je kunt ook een mediator (zelf ben ik ook mediator) vragen om een vaststellingsovereenkomst voor je te onderhandelen.

In de vaststellingsovereenkomst wordt de vergoeding voor de werknemer overeengekomen.

Daarbij kan aansluiting gezocht worden bij de wettelijke transitievergoeding, maar er kunnen zeker redenen zijn om tot een hogere vergoeding te komen. Dat hangt van de reden en omstandigheden van het gedwongen ontslag af.

Bij grotere bedrijven en bijv. bij overheid en semi-overheid wordt regelmatig een outplacementtraject aangeboden.

Ben je gedwongen te vertrekken en mocht je interesse hebben in een gesprek over loopbaancoaching, stuur me dan een mailtje via de website

Robert de Wilde is loopbaancoach en business coach in Amsterdam (voormalig advocaat in Nederland en de Nederlandse Antillen). Voor meer informatie over loopbaancoaching of wat een business coach voor je kan doen, stuur een mail via Contact. Hij is tevens mediator in Amsterdam.

Robert de Wilde